Glasvezel in Kampen

Zo af en toe speelt mijn beroepsafwijking me parten en kom ik zaken tegen in het nieuws die me heel erg verbazen. Ik kan het dan niet laten om te kijken of ik kan begrijpen wat er aan de hand is. In dit geval gaat het om enkele nieuwsberichten uit de regio Kampen die mij opvielen. Een aantal lokale ICT partijen uit de regio heeft volgens het bericht de handen ineen geslagen om het voortouw te nemen om te komen tot de aanleg van een glasvezelnetwerk op diverse bedrijventerreinen in Kampen.

Het merkwaardige is dat KPN in 2009 al een glasvezelnetwerk heeft aangelegd op de bedrijventerreinen Haatland, Rijksweg 50 en Zuiderzeehaven. Kennelijk is dat voor iedereen zo lang geleden dat men het vergeten is. In het artikel wat ik vond in weekblad de Brug werd gesuggereerd dat ondernemers op de genoemde bedrijventerreinen niet of nauwelijks kunnen profiteren van de voordelen van clouddiensten door het ontbreken van mogelijkheden op het gebied van glasvezel.

Niets is natuurlijk minder waar. Nog sterker zelfs. Enkele tientallen bedrijven in dit gebied maken al jaren gebruik van een glasvezelaansluiting voor snelle toegang tot internet en alle andere voordelen van een glasvezelverbinding.

De geschiedenis herhaalt zich. Vorig jaar schreef ik nog een artikel over een tweede glasvezelnetwerk voor De Run in Veldhoven. Ook daar lag al jaren een glasvezelnetwerk op het bedrijventerrein en werd het initiatief genomen tot het aanleggen van een tweede netwerk. Nadat ik hier een artikel over had geschreven meldden zich diverse bedrijven voor een aansluiting bij IP Visie en bleek er geen enkele noodzaak meer te bestaan om wederom alle straten open te breken. Het gevolg was dat het initiatief werd afgeblazen.

Kennelijk behoort glasvezel tot één van de best bewaarde geheimen van Nederland. Althans daar waar het gaat om glasvezel voor bedrijven. Het is volstrekt onduidelijk waar wel glasvezelnetwerken zijn aangelegd en waar niet. Wat mij betreft mag met name KPN zich deze kritiek aanrekenen en een voorbeeld nemen aan eigen dochter Reggefiber, die wel heel goed in staat is om aan te geven waar wel of geen mogelijkheden zijn. Het is KPN geweest die tussen 2008 en 2011 op meer dan 300 bedrijventerreinen in Nederland een glasvezelnetwerk heeft aangelegd. De informatie hierover is vrijwel nergens terug te vinden, zeker niet op kpn.com.

Voor ondernemers is een glasvezelaansluiting anno 2015 een primaire behoefte. Het zou dan ook handig zijn dat diezelfde ondernemers gemakkelijk toegang zouden hebben tot informatie over de beschikbaarheid van glasvezel in hun omgeving om te voorkomen dat we met zijn allen steeds weer opnieuw het wiel gaan uitvinden.

Bij IP Visie vinden we het belangrijk, als glasvezelspecialist, om alle beschikbare informatie over glasvezel te delen door middel van onze website. Wij zien het als onze taak om de markt goed te informeren over alle mogelijkheden en onmogelijkheden. Aan de hand van een postcodecheck op onze site krijgt u in meer dan 95% van de gevallen direct alle informatie die u nodig heeft om eventueel over te gaan tot het bestellen van een glasvezelverbinding in combinatie met snel internet.

Ondernemers uit de regio Kampen hoeven wat mij betreft dan ook niet te wachten totdat er glasvezel wordt aangelegd. Mijn collega’s en ik zijn gaarne bereid om u te helpen bij het realiseren van een aansluiting op de reeds door KPN aangelegde glasvezelnetwerken in Kampen.

Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

4 gedachtes over “Glasvezel in Kampen

 1. Martijn Konings

  Jos,

  Naar aanleiding van jouw eerdere stuk over De Run in Veldhoven heb ik nog even gegoogled en kwam ik deze link tegen. Heb je die gezien?

  Link verwijderd door webmaster omdat deze niet meer bestaat.

 2. Wat je hier ziet is niet uniek. Het lijkt wel of steeds meer partijen glasvezel gaan aanleggen op bedrijventerreinen waar met name KPN al glasvezel heeft aangelegd. Zo weet ik dat Cogas, CBIZZ en NDIX bedrijventerrein ’t Lochter in Nijverdal willen gaan verglazen. Onlangs is daarvoor een vraagbundeling gestart. Wat mij betreft is dat de wereld op zijn kop. Er zijn nog zo veel bedrijventerreinen die niet verglaasd zijn. Laat partijen zich daar op richten. Kennelijk is het commercieel veel interessanter om ergens aan te leggen waar veel (grote) bedrijven zitten, ook al heeft de concurrentie daar al een netwerk liggen.

 3. Bonjour, leuk, nou ja, dat is “betrekkelijk dus” , dat het zelfde probleem van glasvezelnet beschikbaarheid zich ook voordoet in NL. en inderdaad, KPN mag zich daar zelf eens wat ‘agressiever’ opstellen en ondernemers in gebieden waar “al lang” een netwerk ligt via mailing etc. er op attent maken dat zo’n netwerk beschikbaar is, al dan niet van aanbieding vergezeld. Zoals Willem van Wijck zei, ook al ben ik pensionado, soms lees je iets wat je (oude) KPN gevoel activeerd. Orange France had hetzelfde, netwerk is er maar ondernemers weten het niet, sterker nog, intern wist men het niet. Orange heeft wel het voordeel dat concurrentie zoals in Nederland miniem is, maar Orange heeft flink ingezet het afgelopen jaar door departementen (provincies) en de diverse KvK te infomeren over mogelijkheden. Dus KPN, klaag niet alleen over de ‘onbekendheid’ van de glasvezelnetwerken maar maak e.e.a. via mailing etc. bekend bij meerdere partijen.
  Groet vanuit zonnig Frankrijk
  Hans

Geef een antwoord