Glasvezel, glasvezel en nog eens glasvezel

Aan het eind van een jaar is het een goede gewoonte om terug te blikken op het afgelopen jaar. Natuurlijk stond 2014 in het teken van MH17, het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen, de opmars van IS, de zwartepieten discussie, de winst van een vrouw met een baard op het Eurovisie songfestival, de trossen met medailles gehaald door onze schaatsers op de Olympische Winterspelen in Sotsji, het succes van het Nederlands elftal op de WK in Brazilië met de kopbal van Robin van Persie en de beet van Suarez en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Degenen die mij kennen weten dat ik een flinke beroepsafwijking heb en ik zou in dit rijtje dan ook graag het woord glasvezel willen toevoegen in combinatie met internet.

2014 was wederom een jaar waarin de opmars van internet in het dagelijkse leven maar doordendert. De behoefte aan internet capaciteit van zowel consumenten als bedrijven lijkt niet te stuiten. We blijven met zijn allen steeds meer Megabytes, Gigabytes, Terabytes consumeren of het niets is en dat merken we bij IP Visie als geen ander.

De vraag naar glasvezel blijft jaar over jaar maar groeien en af en toe lijkt het wel of we amper aan de vraag kunnen voldoen. Bedrijven die massaal de overstap maken naar de Cloud, de acceptatie van 4G en het gebruik van apps, de opmars van online shoppen, een stijgend aantal telewerkers, het gebruik van op internet gebaseerde applicaties en de overstap van TV en bellen naar IP zijn allemaal zaken die een belangrijke rol spelen in de vraag naar bandbreedte. Die enorme behoefte zorgt er voor dat steeds meer mensen zelf initiatieven nemen, omdat ze niet tevreden zijn over de mogelijkheden die er nu voor hen zijn. Met name internet in het buitengebied blijft een probleem en glasvezel door het riool blijkt achteraf toch niet zo makkelijk te hanteren in de praktijk als eerder gedacht.

Zo links en rechts komen gemeentes in actie en wordt subsidiegeld gebruikt, omdat de huidige marktpartijen vaak geen brood zien in de aanleg van een netwerk in het buitengebied. Hoe anders is dat in de bebouwde kom van veel dorpen en steden in Nederland. Reggefiber (tegenwoordig eigendom van KPN) blijft onverminderd in een hoog tempo huizen aansluiten, maar ook lokale initiatieven zoals bijvoorbeeld glasvezel Eindhoven timmeren stevig aan de weg om aan de alsmaar stijgende vraag naar internet capaciteit te kunnen voldoen.

KPN, Vodafone en Tele2 zijn nog steeds volop bezig om hun netwerk voor 4G te verglazen. Steeds meer masten worden aangesloten op het glasvezelnetwerk om de grote hoeveelheden data te kunnen verwerken. De datacenters schieten in Nederland letterlijk als paddenstoelen uit de grond. Nog niet zo lang geleden trof je datacenters uitsluitend aan in de randstad, maar de opkomst van de regionale datacenters is opvallend. Vrijwel elke regio in Nederland heeft nu één of meerdere datacenters.

De AMS-IX, het grootste internetknooppunt van Europa meldt ook uitsluitend groei en noteert regelmatig pieken van over de 3 Terrabit per seconde ofwel meer dan 3.000 Gigabit per seconde. Nederland blijkt over een van de meest uitgebreide digitale infrastructuren van de wereld te beschikken.

In 2014 wordt ook pijnlijk duidelijk dat de voorraad IPv4 adressen echt op begint te raken. De komende jaren zal IPv6 de lang verwachte doorbraak gaan bereiken, mede door de enorme opkomst van allerlei apparaten die zelfstandig gaan communiceren met elkaar of andere hosts. Het Internet of Things is onstuitbaar. TV’s, koelkasten, thermostaten en auto’s zullen autonoom gaan communiceren.

Steeds weer blijkt dat glasvezel de infrastructuur is voor het internet. Natuurlijk maken we nog steeds gebruik van technieken over koperverbindingen, kabelnetwerken en straalzenders, maar het leeuwendeel van de volumes wordt verwerkt over glasvezelverbindingen. De komende jaren zal dit alleen maar stijgen.

Heerlijk om in zo’n dynamische sector te werken en elke dag bedrijven te kunnen helpen om hun digitale ambities te realiseren.

2014 was in veel opzichten weer een mooi jaar en 2015 belooft ook weer alle goeds.

Ik wens iedereen op deze oudejaarsdag een zorgeloze (digitale) toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Geef een antwoord