Glasvezel door het riool

Het nieuws van de afgelopen dagen op het gebied van glasvezel wordt beheerst door de persconferentie die werd gehouden door Fryslân Ring op hun nieuwe hoofdkantoor in Luxwoude. De persconferentie en de aansluitende demonstratie stonden in het teken van het aanleggen van glasvezelaansluitingen waarbij op een slimme manier gebruik gemaakt werd van het riool.

Het toeval wil dat ik enkele jaren geleden ben benaderd door Christian Oomen. Wij hebben elkaar toen gesproken in ons kantoor aan de Oude Bredaseweg in Etten-Leur. Christian liep op dat moment rond met concrete plannen om glasvezelaansluitingen te realiseren via het riool. De eerste tests waren toen al uitgevoerd en verliepen geheel volgens plan. Daarna is het akelig stil geworden op dat vlak en heeft deze manier van slim gebruik maken van bestaande openbare infrastructuur het nieuws niet of nauwelijks meer gehaald.

Vorig jaar oktober claimde het Nederlandse Jelcer dat zij bij proefprojecten tot 200% konden besparen op de aansluitkosten door gebruik te maken van het riool, waardoor de straten nergens meer opgebroken hoefden te worden. Ook daarna werd het stil met betrekking tot dit onderwerp.

Tot vorige week. Met veel bombarie werd een proef aangekondigd in Friesland door de glasvezelcoöperatie Fryslân Ring. Directeur Pepijn Lavrijssen (collega KPN Business Partner) was de trotse brenger van het nieuws. Mede door de inzet van Pepijn is de groei van glasvezelgebruikers binnen Friesland in verhouding het hoogst vergeleken met de rest van Nederland. Fryslân Ring slaagt er keer op keer in om de politiek te betrekken bij de uitrol van glasvezel in geheel Nederland en de moeilijk bereikbare gebieden in het bijzonder.

Ik hoop van harte dat het deze keer niet stil gaat worden na de persconferentie in Luxwoude en de bijbehorende demonstratie. Pepijn Lavrijssen kennende zal dat niet gebeuren en zal hij er alles aan doen om er voor te zorgen dat de glasvezelmarkt weer een nieuwe impuls krijgt door op een slimme manier sneller aansluitingen te kunnen realiseren.

Chapeau voor Pepijn en Fryslân Ring.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

3 gedachtes over “Glasvezel door het riool

  1. Het is altijd interessant om naar andere infrastructuren kijken out of the box oplossingen. Zo zijn er meer goede voorbeelden geweest, zoals: WiFi vanuit lantarenpalen (stroom is er al), een glas in hoogspanningsroutes op de route Zwolle naar Almelo. Ondanks dat het idee van glasvezel in het rioolsysteem al eerder is uitgeprobeerd, kan dit toch weer gezien worden als een stap voorwaarts, waar de lessen uit het eerder project vast wel meegenomen zullen zijn.

  2. Pingback: Glasvezel via de waterleiding | Blog IP Visie

  3. Pingback: Straalverbinding als alternatief voor glasvezel | Blog IP Visie

Geef een antwoord