Je hebt bijzondere locaties en je hebt héél bijzondere locaties. In de laatste categorie valt wat mij betreft het onlangs deels in gebruik genomen Floating Office in Rotterdam. Bijzonder als het gaat om locatie, totstandkoming, duurzaamheid en milieu. Het grootste drijvende kantoorpand ter wereld “dobbert” in de Rijnhaven en maakt onderdeel uit van een prestigieus project van de gemeente Rotterdam voor de hele omgeving rondom de Wilhelminapier.
VN Klimaatcentrum
Dit extreem duurzame gebouw wordt het kantoor van onder andere het VN klimaatcentrum. Het Global Center on Adaptation (GCA) is een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank. Naast het klimaatcentrum van de Verenigde Naties zal ook Powerhouse Company, de ontwerper van het gebouw, zich hier gaan vestigen. Op de begane grond van het gebouw zal een publiek toegankelijk restaurant met een groot buitenterras en een drijvend zwembad worden gerealiseerd.
Drijvend ponton
Het drijvende ponton onder het gebouw is gebouwd in Zaandam en bestaat uit 15 betonnen bakken, die gezamenlijk een oppervlak van 24 x 90 m² vormen. Het ponton is in augustus 2020 met behulp van sleepboten van Zaandam naar de Rijnhaven in Rotterdam gesleept, waarna de bouw aldaar is gestart. Het gebouw is grotendeels gebouwd van hout en is daardoor volledig demontabel en circulair. Bekijk hier de spectaculaire video van het transport over water.
Internet
Elk kantoorpand heeft uiteindelijk een snelle internetverbinding nodig. Normaal gesproken is dat voor ons “appeltje – eitje”. In dit geval lag dat wat anders. Ondanks het feit dat we al op heel wat bijzondere locaties een snelle internetverbinding over glasvezel hebben gerealiseerd was dit toch wel de meest uitdagende locatie ooit.
Hoe kom je met een glasvezelkabel uit op een ponton wat 50 meter uit de kade in het water drijft?
Dark Fiber
De uiteindelijke oplossing is gevonden door gebruik te maken van twee verschillende Dark Fiber trajecten. Het eerste deel loopt van ons datacenter in Rotterdam naar een handhole, die is ingegraven onder de grond op de Antoine Platekade. Het tweede deel loopt van diezelfde handhole naar het ponton over de bodem van de Rijnhaven. Vooral dit laatste stuk vormde een uitdaging.
De uiteindelijke oplossing is gerealiseerd door duikbedrijf W. Smit in combinatie met Roodenburg Installatie, die alle kabels en leidingen over de bodem van de Rijnhaven hebben aangelegd en een volledige techniekruimte hebben ingebouwd in de kade.
Niets van te zien
Ik ben onlangs nog een keer gaan kijken en het mooie is dat er voor mensen zonder een beroepsafwijking, zoals ik die heb, weinig te zien valt. Buiten het prachtige drijvende kantoorgebouw zie je niets meer van leiding- en kabelwerk. Dat hoort natuurlijk zo, maar het zorgt er ook voor dat dit soort huzarenstukjes snel worden vergeten.
Niet door mij. Elke keer als ik op de Wilhelminapier in Rotterdam een terrasje ga pakken of een broodje ga eten bij Hotel New York of Lantarenvenster zie ik in gedachten alle glasvezelkabels, handholes en andere infrastructurele zaken gewoon liggen.
Samenwerking
Dit bijzondere project is tot stand gekomen met hulp van enkele specialistische bedrijven waarmee we als IP Visie al jaren nauw en prettig samenwerken. Gezamenlijk zijn we weer in staat geweest om snel internet te leveren op een hele bijzondere en mooie locatie. Dank aan de mensen van Knook Infra en Brite Wireless, die er mede voor gezorgd hebben dat het schijnbaar onmogelijke toch mogelijk werd.
Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe.