Fibre Olympics: Dutch going for gold

We zijn trots deze dagen. Trots op de prestaties van de Nederlanders tijdens de Olympische Spelen in Londen. Als we winnen, is het inderdaad WE. Want als WE niet winnen, dan is het al snel ZE hebben verloren. En als het gaat over glasvezel dan doen WE het ook goed. Akamai meldt in haar State of The Internet kwartaalrapport: “Nederland nipt op kop in Europa qua Breedband”

Het rapport bevat een ranking met de hoogste gemiddelde download snelheden per land. In Nederland is die gemiddeld 8,8 Mbps, inderdaad de hoogste in Europa. Als we het wereldwijd bekijken belanden we helaas net naast het podium, want 1, 2 en 3 zijn Zuid-Korea, Japan en Hong Kong. Geen goud, zilver of brons voor Nederland, maar een eervolle vierde plaats.

Het wemelt van de rapporten over Internet en Breedband, maar bijna altijd alleen over huishoudens en download snelheden. Hoe het bedrijfsleven het doet op dit gebied, zowel in Nederland als internationaal, wordt blijkbaar niet geturfd.

Eigenlijk is dat vreemd. We bevinden ons midden in een wereldwijde, economische crisis. Iedereen roept dat het MKB de motor is van de economie en dat we daar moeten investeren om de economie weer aan de praat te krijgen. Onze eigen Eurocommissaris Neelie Kroes stimuleert initiatieven en strooit met subsidies, maar vooral voor Fiber to the Home initiatieven. We horen nagenoeg niets over Fiber to the Office of Fiber to the Building. Geen cijfers, geen statistieken, geen vergelijkingen, geen subsidies.

Het MKB moet op Olympisch niveau presteren om ons uit de crisis te helpen. Daarbij horen investeringen en de meting van de prestaties. E-commerce is de snelst groeiende tak van sport in het bedrijfsleven. Met name de upload snelheid is van cruciaal belang om top te kunnen presteren. En voor een goede uploadsnelheid is glasvezel een must. Maar waar blijven dan de subsidies uit Den Haag en Europa? Waar zijn de cijfers en de aansprekende succesverhalen?

Omdat we zelf de laatste 5 jaar heel veel glasvezeltrajecten hebben geïnitieerd en succesvol hebben afgerond, kunnen we u gelukkig wel een flink aantal voorbeelden hiervan geven. Maar dat is iets anders dan een gericht overheidsbeleid op dit gebied, want dat is er niet. Er zijn binnenkort weer verkiezingen, misschien dat er partijen zijn die willen investeren in glasvezel voor het MKB om de haperende motor weer aan de praat te helpen. Maar u mag ook met ons contact opnemen. Kijken of we u kunnen helpen met een mooie breedband oplossing, waar WE samen trots op kunnen zijn.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck