Tour de France

De kracht van Internet

Als fervent wielerliefhebber heb ik de afgelopen weken genoten van de Tour de France. Niet alleen vanwege de heroïsche strijd tussen Froome, Contador, Quintana en Nibali, maar zeker ook vanwege de manier waarop de Tour in beeld werd gebracht via de website van de NOS. Al tijden wordt geroepen dat de manier waarop we de afgelopen decennia naar TV hebben gekeken zijn beste tijd wel heeft gehad. Wat mij betreft is de manier waarop nu de Tour de France werd uitgezonden op Internet een voorbode van het toekomstige TV kijken en een bewijs van het feit dat nieuwe technieken veel meer mogelijkheden bieden aan de kijkers.

Tijden veranderen en dat is maar goed ook. In augustus 2012 schreef ik nog een kritisch artikel over hoe de NOS in mijn ogen omging met de kijkers van een belangrijk sportevenement op Internet. Nu ben ik enorm enthousiast over de mogelijkheden die TV kijken via Internet biedt. In plaats van naar 1 beeld te kijken wat de regisseur voor jou heeft uitgezocht konden we nu kijken naar twee beelden naast elkaar en het was aan de kijker om te bepalen welk beeld het grootst werd geprojecteerd. Heerlijk om zelf te kunnen bepalen of jouw beeld gefocust was op de kopgroep of op het achtervolgende peloton. Of om te kijken wie er moesten lossen uit de kopgroep in plaats van naar een rijtje knechten van Froome, die het tempo op kop bepaalden.

De kracht van Internet

Het is de kracht van internet en internet technologie, die dit allemaal mogelijk maken. Ik hoef denk ik weinig mensen uit te leggen dat er nogal wat bij komt kijken om de beelden van alle camera’s op de motoren in de koers via helikopters te transporteren naar een verzamelpunt. Vanuit de finishlocatie zorgen straalverbindingen er voor dat het live commentaar van de aanwezige journalisten en de beelden vanaf de vaste cameraposities eveneens worden verzonden. Vervolgens worden de beelden en het geluid verspreid over de hele wereld naar alle omroepen die de rechten van de uitzendingen hebben gekocht. Enerzijds via satellietcommunicatie en anderzijds via glasvezel verbindingen die zowat de hele wereld bestrijken.

Eenmaal aangekomen in de studio’s worden beeld en geluid gecombineerd tot een fraai geheel en aangeboden aan de kabelmaatschappijen en Internet service providers, die vervolgens zorgen voor de distributie naar de bij hun aangesloten abonnee’s. Op deze manier beland uiteindelijk het beeld bij u in de huiskamer of op uw laptop, tablet of smartphone ongeacht waar u zich bevindt. En dat allemaal in full HD binnen enkele seconden nadat het heeft plaatsgevonden in Frankrijk. Hoezo techniek?

Het nieuwe TV kijken

De manier waarop wij de komende jaren TV kijken zal nog veel verder veranderen. Misschien moeten we niet eens meer spreken van TV kijken, maar meer de term Video kijken of Video consumeren gaan gebruiken. Ik vrees dat de TV (als apparaat) misschien wel zijn langste tijd heeft gehad. Met de nieuwste technieken en technologie wordt het mogelijk om overal en op elk gewenst apparaat datgene te kijken wat je graag wil zien. Dat is nog eens wat anders dan precies om 20:00 uur klaar te moeten zitten, omdat je anders het 8 uur journaal hebt gemist. De kijker zal steeds verder gaan bepalen wanneer hij wat wil zien en stelt op die manier zelf zijn programma samen. Gecombineerd met interactie via een tweede scherm staan ons nog heel wat nieuwe ontwikkelingen te wachten. Met dank aan Internet.

Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

2 gedachtes over “De kracht van Internet

  1. Als we op deze manier ook nog het commentaar van het duo Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot kunnen inruilen voor het commentaar van de Belgen Michel Wuyts en José De Cauwer dan wordt deze techniek nog veel interessanter. Het spijt me dat ik het moet zeggen, maar op het gebied van deskundigheid van de koers kunnen wij nog veel leren van onze zuiderburen.

    • Als we toch op deze “tour” gaan ben ik het met u eens. Vergelijk het programma Vive le vélo met Karl Vannieuwkerke op Sporza eens met dat platvloerse programma op RTL 7. Kwaliteit versus rommel.

Geef een antwoord