graafschade glasvezel

Dat kan beter

Dat ik een enorme beroepsafwijking heb is voor de meeste mensen in mijn directe omgeving al lang duidelijk en vaste lezers van mijn blogartikelen weten dat ondertussen ook. Gisteren viel mijn oog op een voor mij merkwaardig artikel in het Brabants Dagblad, dat ik u niet wil onthouden. Nadat ik het artikel, maar zeker ook de gerelateerde artikelen, gelezen had, wist ik even niet goed of ik moest lachen of huilen. Voor de getroffen ondernemer in Geffen is dit natuurlijk een regelrechte ramp. Zeker als je een handel in bouwmaterialen hebt en voor je pinbetalingen en internet afhankelijk bent van de infrastructuur van KPN. Op zo’n moment ben je niet te benijden vanwege het feit dat dit direct ten koste gaat van de omzet.

Wat is er aan de hand?

Bij het aanleggen van glasvezel in Geffen door E-Fiber, waarvan de werkzaamheden al in de zomer van 2019 zijn gestart, is voor de zoveelste maal schade ontstaan aan ondergrondse infrastructuur. Nu was het de infra van KPN, die geraakt werd, maar al vele malen eerder werd een gasleiding geraakt. Voor Netbeheerder Enexis was onlangs de maat helemaal vol en zij lieten de werkzaamheden van de aannemer met onmiddellijke ingang stil leggen, nadat voor de elfde keer een gasleiding was geraakt en een gaslek was ontstaan. De situatie in Geffen staat niet op zichzelf. Elke dag veroorzaken zogenaamde grondroerders wel ergens schade aan ondergrondse leidingen. Het gekke is dat er heel veel jaren geleden volop maatregelen getroffen zijn om te voorkomen dat bij het aanleggen van glasvezel, kabels of leidingen beschadigd zouden raken. Iedereen die een graafmachine bestuurt en ergens in Nederland gaat graven met zo’n apparaat is verplicht om vooraf een KLIC-melding (graafmelding) te doen via het kadaster.

KLIC-melding

Het doel van een KLIC-melding is het verkrijgen van de actuele informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de locatie waar gegraven gaat worden. Deze info moet grondig bestudeerd worden en voorkomen dat er iets wordt geraakt, waardoor schade en overlast kan ontstaan.

Glasvezel

Is het dan toeval dat er de laatste tijd weer de nodige overlast ontstaat door kapotte kabels? Nee, dat is het zeker niet en dat heeft alles te maken met het feit dat met name KPN en allerhande nieuwe initiatieven “als dollen aan het graven zijn” om maar vooral zoveel mogelijk panden in korte tijd aan te sluiten op een glasvezelnetwerk. Jarenlang heeft KPN na de overname van Reggefiber op de rem getrapt bij het aanleggen van glasvezelnetwerken. Het was de nieuwe CEO Maximo Ibarra, die alweer vertrokken is naar Sky Italia, die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het opnieuw leven inblazen van de FTTH initiatieven van KPN. Onder de naam KPN NetwerkNL wordt nu volop gas gegeven in de concurrentiestrijd met Ziggo.

Toekomst

Naast KPN zijn volop lokale en regionale initiatieven, al dan niet met behulp van subsidies of andere investeringsmaatregelen, glasvezel aan het aanleggen met name in buitengebieden. Een goede zaak wat mij betreft. Dat past helemaal in de gedachte van een digitaal Nederland. Wereldwijd zitten we al bij de koplopers, maar dit gaat ons allemaal helpen richting de toekomst. Hebben we nu anno 2020 allemaal supersnel internet nodig? Nee, nog lang niet, maar een ding is zeker; we gaan met zijn allen naar een ” Gigabit maatschappij”. Het internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven en zo normaal als water wat uit de kraan stroomt. Dat er bij de aanleg van glasvezel spaanders vallen zullen we nog even voor lief moeten nemen. Lang leve de vooruitgang.

Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe.

 

Lees ook:

Enexis legt aanleg glasvezel stil in Geffen na elfde gaslek.

Weer gaslek, glasvezelgravers schieten met raket door leiding in Geffen 

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Geef een antwoord