By Ralf Roletschek (talk) - Fahrradtechnik auf fahrradmonteur.de (Own work) [GFDL 1.2 (http://www.gnu.org/licenses/old-licenses/fdl-1.2.html)], via Wikimedia Commons
© foto
By Ralf Roletschek (talk) - Fahrradtechnik auf fahrradmonteur.de (Own work) [GFDL 1.2 (http://www.gnu.org/licenses/old-licenses/fdl-1.2.html)], via Wikimedia Commons

Betere glasvezelcondities voor bedrijven in Breda

Normaal gesproken zijn de mogelijkheden voor particulieren om aan te sluiten op een glasvezelnetwerk vele malen groter dan voor bedrijven. Dat heeft te maken met het feit dat met name Reggefiber voortvarend te werk gaat in grote delen van Nederland om daar glasvezelnetwerken aan te leggen voor particulieren. In Breda doet zich echter een merkwaardige situatie voor. De mogelijkheden voor bedrijven om aan te sluiten op een glasvezelnetwerk zijn vele malen groter dan die van consumenten.

Oude-Vest-2-Breda-217691-150x1502

Breda is van oudsher één van de belangrijkste knooppunten in het glasvezelnetwerk van KPN. De centrale aan de Oude Vest in de binnenstad van Breda vormt het kloppend hart van de Bredase Cityring, die in een grote lus door de stad loopt. In de afgelopen jaren zijn enkele honderden bedrijven aangesloten, waardoor vrijwel overal in Breda uitlopers liggen van de genoemde cityring. Daarnaast is het zo dat enkele Bredase bedrijventerreinen volledig verglaasd zijn in de afgelopen jaren. De verglazing van deze bedrijventerreinen is allemaal via vraagbundeling tot stand gekomen.

In Breda zijn de industrieterreinen Steenakker, de Krogten, Hazeldonk (op de grens van Nederland en België), Hoogeind (beter bekend als Minervum) en Moleneind (ook wel bekend als Takkebijsters) volledig verglaasd. Dat wil zeggen dat bedrijven tegen standaardkosten kunnen worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. Het laatste stuk dat nog gegraven moet worden naar het pand speelt geen enkele rol meer, omdat in alle straten de uitlopers aanwezig zijn.

De overige bedrijventerreinen in Breda beschikken niet over een fijnmazig glasvezelnetwerk, maar de mogelijkheden om tegen aanvaardbare tarieven aan te sluiten zijn vrijwel overal beschikbaar. Op alle bedrijventerreinen in Breda zijn ondertussen volop bedrijven aangesloten, die allemaal profiteren van de ongekende mogelijkheden van glasvezel. De glasvezelaansluitingen worden niet alleen gebruikt voor snel internet, maar ook voor het koppelen van nevenvestigingen nationaal of internationaal. Daarnaast gebruiken steeds meer bedrijven glasvezel om gebruik te maken van VoIP, in de vorm van een SIP trunk of Hosted Telefonie oplossing.

De komende jaren zullen de mogelijkheden voor bedrijven verder uitgebreid worden. Dit heeft te maken met het feit dat KPN bezig is om haar 4G netwerk verder uit te breiden en ook bezig is met de voorbereidingen van een grootschalige uitrol van VDSL in Breda. In beide gevallen speelt glasvezel een belangrijke rol. Aan vrijwel elke GSM mast is een glasvezelkabel gekoppeld, die uiteindelijk de afhandeling van de vele gesprekken en enorme hoeveelheden data-overdracht mogelijk maakt. En VDSL kan alleen maar worden aangeboden als de wijkcentrales en wijkkasten worden voorzien van glasvezel. Hierdoor wordt het laatste stuk koper naar de klantlocatie aanzienlijk korter en daardoor kunnen uiteindelijk via het kopernetwerk ook aanzienlijke snelheden worden geboden. VDSL biedt niet dezelfde mogelijkheden als glasvezel, maar de verwachting is dat veel bedrijven in het MKB segment tot 10 geautomatiseerde werkplekken de overstap maken van ADSL naar VDSL, omdat zowel de eenmalige als de maandelijkse kosten behoorlijk lager liggen dan bij glasvezel.

De conclusie is dat de glasvezelcondities voor bedrijven in Breda meer dan goed te noemen zijn. In vrijwel geheel Breda heeft KPN glasvezel liggen. In het gebied rondom de Ettensebaan, de woonboulevard, IABC (veiling), Heilaar en Beneluxpark hebben ook Ziggo en Eurofiber hun netwerk liggen, waardoor bedrijven in dit gebied kunnen kiezen uit meerdere aanbieders. Met de verwachte komst van VDSL in 2014 in grote delen van Breda kunnen ook bedrijven worden bediend, die wel een grote behoefte hebben aan bandbreedte, maar niet bereid zijn om de toch relatief hoge kosten voor glasvezel te betalen.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Geef een antwoord