Back-up in the cloud

Vorige week was het uitgebreid in het nieuws; twee auto’s reden het gemeentehuis van Waalre binnen, waarna het gemeentehuis in brand vloog. Een grote rookwalm dreef over Waalre en omgeving en maar liefst negen brandweerkorpsen uit de regio rukten uit om de brand te blussen. Helaas bleef er van het rijksmonument weinig over.

Bij de brand bleven de servers gespaard. Bovendien had de gemeente Waalre zijn zaakjes met betrekking tot het opslaan van data goed geregeld. Wanneer dit niet het geval was geweest, waren de gevolgen niet te overzien geweest. Stelt u zich eens voor; het complete digitale gemeentearchief was in rook opgegaan en zo ook het werk van alle medewerkers.

Een van de mogelijkheden om het verlies van data bij bijvoorbeeld brand, computercrashes, waterschade of diefstal tegen te gaan is het opslaan van data in de cloud. De mogelijkheid daartoe bestaat al geruime tijd, maar pas sinds kort is deze enorm in opkomst. Naar verwachting duurt het nog vele jaren voordat organisaties het aandurven om alles uit de cloud te halen. Niet elke organisatie is al overtuigd van deze mogelijkheid. Toch raken we er langzaamaan aan gewend; onze bestanden niet meer op onze lokale harde schijf opslaan, maar elders. Voor privé doeleinden maken we al veelvuldig gebruik van de cloud. We maken immers gebruik van diensten als Gmail, Spotify, Dropbox, Evernote en dergelijke.

Het opslaan van data in de cloud kent verschillende voordelen. Zo is het veilig en relatief eenvoudig om een online back-up te laten maken. Het is vaak goedkoper als de traditionele back-up en als bedrijf zijnde hoef je geen grote investeringen in back-up oplossingen te doen. Het wisselen van tapes en het mee naar huis nemen daarvan is voorgoed verleden tijd. Uw data wordt namelijk buiten de deur opgeslagen en u heeft er geen omkijken naar. De opslag van uw bestanden in de cloud zorgt er ook voor dat u alle opgeslagen data kunt benaderen vanaf welke plek dan ook. Wanneer er verbinding met het Internet gemaakt kan worden, kan u bij uw bestanden. Daarnaas zit er geen limiet aan de opslagruimte. Uw opslagruimte kunt u ook naar behoefte vergroten of juist verkleinen. Flexibiliteit ten top.

Wanneer u besluit om via de cloud te gaan back-uppen dient u zich wel goed te verdiepen in de aanbieder. Kijkt u niet alleen naar de prijs, maar ook naar de veiligheid van uw gegevens en naar hoe het bedrijf georganiseerd is. Het is van belang dat u weet wat de gevolgen zijn wanneer er iets met uw cloud-leverancier gebeurd. Het zou vervelend zijn als een faillissement van de leverancier betekent dat u niet meer bij uw data kunt.

Als deze zaken allemaal zijn belicht zult u ook de capaciteit van uw dataverbinding onder de loep moeten nemen. Heeft uw huidige Internetverbinding voldoende upload-capaciteit om ’s nachts alle benodigde data te transporteren?

Het grote voordeel van zakelijke glasvezelverbindingen is het feit dat ze symmetrisch zijn. Dat wil zeggen de upload snelheid is gelijk aan de download snelheid. En met online back-ups is met name die upload erg van belang.

Mijn conclusie: het opslaan van data in de cloud lijkt me het overwegen waard.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

3 gedachtes over “Back-up in the cloud

 1. Wat altijd opvalt als het gaat over backup in de cloud is dat er nooit gesproken wordt over een restore. Dit laatste is naar mijn perceptie een niet te onderschatten uitdaging.
  Ik schrijf op regelmatige basis een Disaster Recovery Plan (DRP) voor onze klanten en hier wordt vaak de rol van een goede ontsluiting naar de “cloud” over het hoofdgezien.
  Glasvezel connecties tussen proteced site en de recovery site zijn hier van essentieel belang. Als Enterprise partner van VMWare maken wij gebruik van Site recovery manager eventueel met een echte cloud backup met EMC’s AVAMAR.

  • Helemaal mee eens. Bij een goede back-up voorziening hoort een Disaster Recovery Plan. En daarbij is het ook nog eens van belang dat het plan regelmatig wordt gecontroleerd en getest in de praktijk.

   • Peter Ramsteijn

    Zoals Jos aangeeft is het testen van een DRP een must. Veel bedrijven zien af van deze test vanwege de mogelijke impact. VMWare Site Recovery Manager (SRM) biedt een een unieke test methode in een live omgeving daarnaast kunnen er rapporten worden gegeneerd die overlegt kunnen worden naar de diverse instanties in het kader van compliancy.

Geef een antwoord