© foto
Livestream

Als je iets doet op Internet, doe het dan goed!

Dinsdag 7 augustus 2012 zou een historische dag worden. De dag dat Epke Zonderland met een alles-of-niets-poging een gooi zou doen naar Olympisch goud. Rond een uur of vijf ’s middags ging het gebeuren. Laat die dinsdag nou net mijn eerste werkdag na mijn vakantie zijn. Als sportliefhebber moest en zou ik die mogelijk historische prestatie van onze Epke live aanschouwen. Maar geen nood, op kantoor hebben we een Internet aansluiting via een dikke glasvezel pijp. Dus zou ik de minuut van Epke live kunnen meemaken, via Internet en de live stream van de NOS.

Dat had ik gedacht. NOS.nl kampte met problemen. Met mij probeerden zo’n 200.000 mensen naar de live stream te kijken en NOS.nl ging plat. Via Teletekst en Twitter berichten met #Epke heb ik toen maar geprobeerd op de hoogte te blijven, maar dat is toch anders dan het live in beeld mee beleven. Algemeen directeur Jan de Jong van de NOS bericht hierover het volgende, via Twitter: ‘NOS lag plat door Epke. Ultieme erkenning. Meer dan 200.000 live streams tegelijk’.

Hoezo erkenning? Volgens mij is dit een dikke faal. Ruim 200.000 mensen proberen een uitzending te volgen en je laat ze in de steek. Zou hij ook zo gereageerd hebben als de tv zender tijdens de oefening van Epke was uitgevallen? Jan de Jong erkent blijkbaar Internet nog niet als een volwaardig medium, anders zou hij dit toch nooit durven tweeten. ‘NOS lag plat tijdens Epke. Excuses aan ruim 200.000 mensen dat de live Internet dienst van NOS hier niet op berekend was. Beloven beterschap’. Dat had Jan de Jong moeten tweeten. Op zijn minst.

Internet is een meer dan volwaardig medium. Voor bedrijven, instellingen, media en consumenten. Juist dat blijkt uit die enorme belangstelling voor de live streams tijdens de Olympische spelen. Vele bedrijven en instellingen erkennen dit al en hebben een glasvezelaansluiting waarover hun digitale dienstverlening plaats vindt, maar nog veel meer onderkennen het belang van breedband. Zo’n 90% van de bedrijven in Nederland in de categorie 5 tot 200 werknemers, ook wel het MKB genoemd, hebben nog geen glasvezel. Als daar de verbindingen of hun website vastlopen of eruit liggen, wordt er echt wel iets anders getweet en gepiept.

Wat dat betreft moet ik Epke, de NOS en Jan de Jong misschien wel dankbaar zijn. Niemand in Nederland kan meer ontkennen dat Internet een wezenlijk onderdeel van ons leven en werken is geworden. En of bedrijven of instellingen willen of niet, de consument doet steeds meer en straks bijna alles via Internet.

Oh ja, ’s avonds heb ik nog zeker 20 keer naar de oefening van Epke gekeken, Inderdaad een historische dag. Voor Epke, voor Nederland, voor het Internet.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Gedachtes over “Als je iets doet op Internet, doe het dan goed!

  1. Pingback: Traag internet - code Oranje | Blog IP Visie

Geef een antwoord