Als elke milliseconde telt

Het gebeurt niet vaak dat we bij IP Visie op voorhand te horen krijgen dat een glasvezelverbinding niet snel genoeg is. Toch was dat het bericht dat we ongeveer een jaar geleden te horen kregen van een bedrijf dat op zoek was naar de snelste mogelijke verbinding tussen hun datacenters in Londen en Frankfurt (de belangrijkste steden in Europa als het gaat om internationale handel).

Voor ons was het fenomeen nieuw dat snelheid tussen twee locaties zo extreem belangrijk kon zijn, maar onze klant kon ons haarfijn uitleggen dat de snelheid van handelen op de internationale beurzen het verschil maakt tussen winnen en verliezen. Daar waar vroeger mensen nog handmatig orders plaatsten op de beursvloer, daar heeft diezelfde mens plaats gemaakt voor zeer snelle computers met een enorme rekenkracht die aan de hand van algoritmes orders plaatsen op de diverse internationale beurzen.

Niet alleen de snelheid van de computers is belangrijk in de race om de handel. Ook de locatie van de servers is van groot belang. Hoe dichter je namelijk bij de beurs zit hoe sneller jouw orders daar aankomen en verwerkt kunnen worden. Bij High Frequency Trading (ook wel flitshandel genoemd) gaat het namelijk om milli- en microseconden.

De snelheid waarmee machines beslissingen nemen ligt nu al onder de milliseconde, maar men wil de snelheid terugbrengen naar microseconden, miljoenste van seconden. Het is een wedloop waar enorme bedragen in omgaan en waar de belangen groot zijn.

Normaal gesproken zou je denken dat glasvezel en de snelheid van het licht wel zou passen in deze omgeving, maar niets is minder waar. Zonder al te technisch te worden kan ik u zeggen dat licht in een glasvezelkabel niet de snelheid haalt, die we normaal gesproken toedichten aan licht. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat het licht constant weerkaatst tegen de wanden van de buis waardoor het licht wordt getransporteerd.

Verder is het zo dat op een route tussen twee eindpunten diverse fysieke schakels zitten zoals routers en switches. Elk extra knooppunt in de verbinding zorgt voor een stukje vertraging en dus is het zaak om het aantal hops in een verbinding tot een minimum te beperken. En dat is precies de reden waarom we uiteindelijk voor deze klant hebben gekozen voor een Ethernet over Radio verbinding (ook wel bekend als straalverbinding). Om het aantal tussenstations tussen Londen en Frankfurt tot een minimum te beperken is er uiteindelijk voor gekozen om het grootste deel van de verbinding te realiseren door de lucht. Slechts het laatste deel naar de datacenters is nog van glasvezel.

Meerdere partijen, gespecialiseerd op het gebied van straalverbindingen, hebben deze zogenaamde low-latency verbinding mede tot stand helpen komen en hiermee heeft onze gezamenlijke klant de meest optimale verbinding tussen haar datacenters om zo de concurrentie aan te kunnen gaan in een zeer competitieve markt.

Als IP Visie zijn wij trots dat we ons steentje hebben kunnen bijdragen aan deze mooie oplossing. Over het algemeen worden straalverbindingen ingezet wanneer klanten dermate ver van de infrastructuur zitten dat de eenmalige aansluitkosten voor glasvezel in de vele tienduizenden euro’s lopen. In deze gevallen is het vaak aantrekkelijker om te bekijken of er gebruik gemaakt kan worden van Ethernet over Radio als alternatief voor glasvezel.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

2 gedachtes over “Als elke milliseconde telt

  1. Dit sluit mooi aan bij de VPRO documentaire van Tegenlicht van vorige week, die ging over de flitshandel. In deze uitzending werd getoond dat er inderdaad een wedloop gaande is tussen diverse handelaren en dat daarbij de algoritmes en de milliseconden van levensbelang zijn voor deze firma’s. Voor mij als niet techneut is het dan vreemd om te horen dat glasvezel niet snel genoeg is en dat gekozen is voor een straalverbinding. Ik was altijd in de veronderstelling dat er niets zo snel was als een glasvezelverbinding tussen twee eindpunten. Ik kan iedereen aanraden om na het lezen van dit blogartikel ook op uitzending gemist de VPRO documentaire te bekijken waarin haarfijn wordt uitgelegd hoe door computerprogramma’s de flash crash ontstond die in mei 2010 de financiële markten op hun grondvesten deed schudden.

  2. Pingback: Straalzender sneller dan glasvezel | Blog IP Visie

Geef een antwoord