Floating Office Rotterdam

Je hebt bijzondere locaties en je hebt héél bijzondere locaties. In de laatste categorie valt wat mij betreft het onlangs deels in gebruik genomen Floating Office in Rotterdam. Bijzonder als het gaat om locatie, totstandkoming, duurzaamheid en milieu. Het grootste drijvende kantoorpand ter wereld “dobbert” in de Rijnhaven en maakt onderdeel uit van een prestigieus project van de gemeente Rotterdam voor de hele omgeving rondom de Wilhelminapier.

VN Klimaatcentrum
Dit extreem duurzame gebouw wordt het kantoor van onder andere het VN klimaatcentrum. Het Global Center on Adaptation (GCA) is een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank. Naast het klimaatcentrum van de Verenigde Naties zal ook Powerhouse Company, de ontwerper van het gebouw, zich hier gaan vestigen. Op de begane grond van het gebouw zal een publiek toegankelijk restaurant met een groot buitenterras en een drijvend zwembad worden gerealiseerd.

Fiber to the beach

Het is niet de eerste keer dat we bij IP Visie snel internet op het strand leveren, maar wel de eerste keer met glasvezel. In 2014 leverden we al snel internet op het strand van Texel. Dat gebeurde destijds via een straalverbinding, die het mogelijk maakte om aan de andere kant van de duinen internet te leveren voor de bezoekers van standpaviljoen Paal 17. Deze keer is het de beurt aan Vlissingen. Om precies te zijn aan het Nollestrand, aan de noordkant van Vlissingen richting Dishoek. Het ligt net achter het bekende strandpaviljoen Panta Rhei.

Fan van de Shell app

Mijn iPhone staat al vol handige apps, maar het zijn er nooit genoeg. Mijn vrouw wordt er regelmatig stapelgek van, maar ik doe niets liever dan weer een nieuwe app downloaden uit de App Store en dan de app eens goed bestuderen en beoordelen of het een blijvertje wordt.

Onlangs viel mijn oog op de Shell SmartPay app. De belofte van Shell daarbij is ‘tanken en direct weer door’. Van die belofte is wat mij betreft geen woord gelogen.

Koning Winter en glasvezel zijn geen vrienden

Toen ik vanmorgen wakker werd en uit het raam keek was het meteen duidelijk. Alles was wit. In eerste instantie genoot ik van het winterse landschap. Mijn tweede gedachte was echter om de weersvoorspelling voor de komende dagen te bekijken. Daar werd een behoorlijke lange vorstperiode voorspeld . In de wereld van glasvezel levert dat vaak extra zorgen op. Niet over de bestaande verbindingen, want die vezels liggen goed beschermd in een dikke mantelbuis onder de grond, maar wel over nieuwe aansluitingen. Klanten schrikken vaak al van de levertijd voor een glasvezelaansluiting, die gemiddeld zo’n 12 tot 20 weken bedraagt. In een winterse periode kan die levertijd zelfs nog oplopen. En daar kan helaas niemand wat aan doen, behalve Koning Winter zelf.

Een bijzonder jaar

Aan het eind van het jaar is het gebruikelijk om nog eens terug te kijken naar datgene wat zich allemaal heeft afgespeeld in het afgelopen jaar. 2020 was een, in alle opzichten, bijzonder jaar en ik weet dan ook niet goed welke tekst ik moet kiezen. ‘2020 een jaar om nooit te vergeten’ of ‘2020 een jaar om snel te vergeten’.

Wat mij betreft die laatste. Dat heeft alles te maken met het feit dat ik graag terug wil naar “normaal”. Terug naar een tijd dat woorden als boomer en blokkeerfries werden uitgeroepen tot woord van het jaar. Het is helaas niet anders, we moeten geduld moeten hebben, totdat een groot deel van de bevolking is ingeënt.

Het begon allemaal zo voortvarend. Op oudjaarsnacht 2019 werd voor een recordbedrag aan vuurwerk de lucht ingeschoten en alles en iedereen stond in de startblokken om van 2020 een mooi jaar te maken. Totdat begin dit jaar in Wuhan een nieuw virus werd gevonden. De rest zal ik u besparen, want dat heeft u via persconferenties en talkshows tot vervelens toe gehoord.

In Breda groeit glasvezel als onkruid tussen de tegels

Zelfs voor iemand met een beroepsafwijking als ik, was het een nieuw fenomeen. Ik had het nog nooit eerder gezien, glasvezel dat als onkruid tussen de stoeptegels omhoog komt. Toch is dit fenomeen te aanschouwen in de Wilhelminastraat in Breda.

Ik kom regelmatig in deze mooie straat, omdat een goede vriend van mij hier woont. De laatste keer dat ik er was, liep ik nog even door de straat en viel het mij op dat bij vrijwel elk pand in de straat een oranje kabeltje tussen de tegels door naar boven kwam.

Zelf een router kiezen, of toch liever niet?

Afgelopen week maakte de ACM (Autoriteit Consument & Markt) bekend dat consumenten naar verwachting in 2021 een eigen modem of router kunnen kiezen wanneer ze een abonnement afsluiten voor een internetaansluiting. Tot nu toe is die keuzevrijheid er niet en zijn klanten verplicht om de router af te nemen bij hun provider.

De Autoriteit Consument en Markt zegt letterlijk in een nieuwe richtlijn dat providers tot aan het ‘vaste netwerkaansluitpunt’ eigenaar zijn van het netwerk en dat daarna de consument eigenaar is. Door deze uitspraak zijn internet gebruikers vrij in de keuze voor een router en niet meer verplicht om gebruik te maken van een router van de Internet Service Provider, waarmee men een contract aangaat voor internettoegang.

Thuiswerken voor even de norm

De oproep van premier Rutte gisteren om zo veel mogelijk vanuit huis te werken lijkt goed opgevolgd te worden. Als we de ochtendspits als maatstaf nemen hebben vandaag veel mensen thuis gewerkt. Om goed thuis te kunnen werken zijn een aantal zaken erg belangrijk. Werkgevers die tot op de dag van vandaag die faciliteit niet kunnen bieden, zullen dat ook niet 1-2-3 geregeld hebben. Naast een flinke dosis vertrouwen in je medewerkers zijn er technisch gezien ook een aantal eisen om je mensen goed en veilig thuis te kunnen laten werken.

Project X

Het is alweer bijna acht jaar geleden, maar ik kan me de ophef rondom Project X nog goed herinneren. Het begon allemaal redelijk onschuldig, maar uiteindelijk liep het toch behoorlijk uit de hand in het Groningse Haren. Met de nodige schade en een aftredende burgemeester tot gevolg. Het verhaal begint bij een meisje uit Haren dat via Facebook haar vrienden uitnodigde voor een ‘sweet sixteen party’. In plaats van uitsluitend haar eigen vrienden uit te nodigen, koos ze er per abuis voor om iedereen uit te nodigen. Op social media ging het bericht ‘viral’ en doordat vrijwel alle nieuwszenders aandacht besteedden aan het fenomeen, gaven tienduizenden mensen aan naar het feestje te zullen komen. Het resultaat is bekend. De enorme toeloop van mensen ontwrichtte de hele plaatselijke gemeenschap.

Goed nieuws voor Breda

Vrijwel alle belangrijke bedrijventerreinen in Breda beschikken al meer dan 5 jaar over een glasvezelnetwerk. Enkele honderden bedrijven maken daar ook al die jaren al gebruik van. Als we KPN en de gemeente Breda mogen geloven gaan vrijwel alle huishoudens in Breda de komende jaren ook aangesloten worden op een glasvezelnetwerk. Wethouder Daan Quaars heeft onlangs namens de gemeente Breda een handtekening gezet onder een contract met KPN en heeft op 30 september vorig jaar symbolisch de eerste schop in de grond gestoken op het grasveld op de hoek van de Wilhelminastraat en Parkstraat om deze ambitie kracht bij te zetten.

Doe het zelf Decathlon

Het fenomeen is niet nieuw, maar in Nederland ken ik het alleen nog maar van supermarkten. Albert Heijn is volgens mij het verst met ‘doe het zelf winkelen’. Wanneer je in het bezit bent van een bonuskaart, kun je bij de ingang van de supermarkt een zelfscanner pakken, je boodschappen doen en zelf afrekenen. Alleen wanneer je in een steekproef valt heb je nog contact met een medewerker van de supermarkt. Een variant van dit principe tref je aan bij IKEA. Daar laad je alles in je kar of tas en scan je aan het eind van de winkel je goederen en reken je zelf af. Beide zijn wat mij betreft een stap in de goede richting als het gaat om winkelgemak.